Duurzaamheid

Duurzaamheid moet nog meer dan in het verleden uitgangspunt zijn voor alle beslissingen die genomen worden. Beslissingen over woningbouw, economie, energie, afvalinzameling of over hoe de gemeente samen met inwoners omgaat met zijn openbare ruimte.

Meer dan waar ook in Nederland worden de Groningers geconfronteerd met de gevolgen van hoe we tot op heden met energie omgaan. Het gebruik van aardgas uit de Groninger bodem heeft een enorme impact op ons allemaal, op onze huizen, onze scholen en werkplekken. Dit benadrukt des te meer de noodzaak om alles in te zetten op energietransitie. We kiezen voor een geleidelijke transitie naar nieuwe energievormen en willen op lokaal niveau meer regie en ruimte voor verschillende initiatieven, waarbij ook de lokale bevolking meer profijt en invloed heeft.

Concreet:

  • Iedereen is verantwoordelijkheid voor de energietransitie. Voor de gemeente Midden-Groningen betekent dit zo snel en zo veel mogelijk overstappen op duurzame energie voor gemeentelijke gebouwen, voertuigen, openbare verlichting etc.
  • Bij nieuwbouw van gemeentelijke gebouwen is ‘0 op de meter’ uitgangspunt.
  • Bij andere bouwinitiatieven stelt de gemeente de strengst mogelijke eisen aan de energieprestatie binnen de kaders van de wet.
  • Uitgangspunt bij in de toekomst nog te ontwikkelen woningbouwgebieden is dat er geen gasleiding wordt aangelegd.
  • De gemeente geeft ruimte aan initiatieven voor het duurzaam produceren van energie zoals warmtenetten, zonne-energie, aardwarmte en kleinschalige windenergie.
  • De voorkeur gaat daarbij uit naar kleinschalige initiatieven die vanuit de eigen samenleving ontstaan zoals de postcoderoos in Zuidbroek, Grunneger Power en Duurzaam Duurswold.
  • We zijn ons er van bewust dat dit niet genoeg zal zijn en dat ook grootschalige initiatieven voor duurzame energie steun verdienen.
  • Bij zowel klein- als grootschalige initiatieven zijn draagvlak in de omgeving en mogelijkheden voor onze inwoners om mee te profiteren belangrijke uitgangspunten.
  • Voor zover financieel haalbaar ondersteunt Midden-Groningen bewoners die collectief de energiehuishouding van hun woningen willen verbeteren.
  • De gemeente Midden-Groningen maakt als toezichthouder op bedrijven werk van de wettelijke verplichting om duurzaamheidsmaatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar ook daadwerkelijk te nemen.
Henk Flederus

Henk Flederus

Mijn naam is Henk Flederus en ik ben sinds 2014 raadslid namens de PvdA in eerst de gemeente Hoogezand-Sappemeer en vanaf 2018 in de gemeente Midden-Groningen. Ik ben getrouwd met Anita en samen hebben we 6 kinderen en 2 kleinkinderen. Sinds 2008 woon ik, met veel plezier in Hoogezand. Eerst 7 jaar aan de Troelstralaan

Meer over Henk Flederus