Zorgen om Elker (voormalig Het Poortje)

Door Jan Westerdiep op 13 februari 2020

Alsof we nog niet genoeg problemen hebben in de jeugdzorg….

Vorig jaar hebben we als gemeenteraad een werkbezoek gebracht aan Elker. Wat mij bij is gebleven is het goede werk dat ze daar doen. Ze bieden zorg aan een hele kwetsbare groep jeugdigen, met daaronder wat mij betreft een duidelijke visie. En in geval van een crisis verkopen ze nooit nee.

En dan lees ik nu in de krant dat ze Elker (Het Poortje) af gaan stoten. Voornaamste reden: te weinig bezetting van de beschikbare bedden. Laat ik nu gedacht hebben dat dát nu juist een goed teken is. Dat de jeugdzorg op dit moment kennelijk zo goed is ingericht dat er minder jeugdigen hoeven te worden opgenomen op een gesloten afdeling. Maar betekent het feit dat de bedden nu gelukkig even niet nodig zijn ook direct dat ze weg kunnen? Is het sluiten van Elker inderdaad alleen het gevolg van (vorige) directies die niet goed zijn ingesprongen op het veranderende zorglandschap? Is de Rijksoverheid er niet gewoon verantwoordelijk voor dat dergelijke zorg beschikbaar blijft, ook al is het nu even niet nodig? Zo maar een paar vragen die dan in me opkomen.

Ook onze Kamerfractie maakt zich zorgen en heeft al kamervragen gesteld.

We zullen ook in MG de ontwikkelingen kritisch blijven volgen. Maar één ding is zeker: in de situatie waarin we nu verkeren is het in ieder geval niet mogelijk dat de gemeenten de “lege bedden” gaan betalen….

 

Jan Westerdiep

Jan Westerdiep

Beste lezer, Mijn naam is Jan Westerdiep. Ik ben getrouwd met Sabina en heb drie kinderen (zoon van 19 en twee dochters van 5 en 8 jaar). Ik ben opgegroeid in Zuidbroek, maar inmiddels al ruim 24 jaar woonachtig en als ambulanceverpleegkundige werkzaam in Sappemeer. Ik kom uit een rood nest, waar dingen als “waarden

Meer over Jan Westerdiep