Leefbaarheid in buurten en dorpen
In het Kompas van de gemeente Midden-Groningen staat beschreven hoe gemeente en inwoners samen verantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid van de dorpen. Gemeente en inwoner worden daarin steeds meer gelijkwaardige partners.Een uitgangspunt waar we als PvdA volledig achter kunnen staan. We zouden daarin zelfs nog wel een stap verder willen gaan. In 2016 heeft de PvdA Tweede Kamerfractie samen met de fractie van de ChristenUnie een initiatiefnota opgesteld ‘De herovering van de publieke samenleving, naar coöperatief overheidsbestuur’. Daarin wordt gepleit voor meer ruimte en zeggenschap voor de burger. We willen dat al in de planvormingsfase het perspectief van de burger en zijn zeggenschap centraal staat.
Dat betekent ook dat we niet meer willen vertellen wat goed voor een dorp of wijk is, maar veel meer in kunnen spelen op de initiatieven die lokaal zelf ontstaan. Deze initiatieven moeten vervolgens wel professioneel en ook financieel ondersteund kunnen worden. Dorpencoördinatoren moeten vanuit de gemeente dorpen en wijken ondersteunen bij het verder brengen van initiatieven. Daarnaast willen we een leefbaarheidsfonds en een cofinancieringsfonds instellen om initiatieven financieel te ondersteunen. Het leefbaarheidsfonds ondersteunt met name de kleinschalige initiatieven en activiteiten. Met het cofinancieringsfonds kunnen we grote projecten/initiatieven op weg helpen. Met dergelijke steun vanuit de gemeente neemt de kans voor initiatieven toe om ook bijdragen te ontvangen van andere subsidieverstrekkers.
Bij meer verantwoordelijkheid voor dorpen/wijken en inwoners hoort ook meer zeggenschap. Dorpen/wijken en inwoners mogen de gemeente uitdagen een publieke taak met bijbehorende budgetten aan hen over te dragen. Als mensen er in slagen gezamenlijk een publieke taak te organiseren, heeft het als voordeel dat het zo goed mogelijk aansluit bij de behoefte van de gebruikers. Als het gaat om voorzieningen, hebben dorpen/wijken een recht op overname wanneer sluiting vanuit de gemeente aan de orde is. Een dorp of wijk kan kiezen een voorziening over te nemen mits daar een sluitende exploitatie aan ten grondslag ligt. Bij dit alles geldt maatwerk. We sluiten aan bij de behoefte en energie die er is in een dorp of wijk.
Openbare ruimte In de afgelopen jaren is er voor gekozen om fors te bezuinigen op het onderhoud van de openbare ruimte. Een keuze waar de PvdA nog altijd achter staat. Als we moeten kiezen tussen extra geld voor onderhoud van groen of voor meer geld voor de wijkverpleegkundige en haar collega’s dan kiest de PvdA voor mensen. Dit neemt niet weg dat bezuinigingen op het onderhoud van groen en wegen zichtbaar zijn en tot onvrede leiden bij een flink aantal inwoners.
Extra middelen om hierin verbetering aan te brengen zijn niet zomaar beschikbaar. Ook in de nieuwe gemeente Midden-Groningen zullen keuzes gemaakt moeten worden.
De PvdA wil dat de gemeente samen met inwoners van buurten en dorpen die keuzes maakt. Keuzes over de inzet van het geld en keuzes over wat een buurt of dorp zelf wil en kan doen om de eigen omgeving schoon en netjes te houden, maken we samen.
Bij de (her)inrichting van nieuwe openbare ruimte maken we duurzame keuzes. Keuzes waarbij onderhoud niet alleen efficiënt, maar ook milieuvriendelijk is.
Hoewel de PvdA vindt dat de kwaliteit van de openbare ruimte overal aanvaardbaar moet zijn, zijn er ook visitekaartjes. In de centra van onze dorpen wordt extra aandacht besteed aan de uitstraling van de openbare ruimte.