Cultuur

Cultuur gaat over wie we zijn en wie we kunnen zijn, waar we vandaan komen en naartoe gaan, en over onze drijfveren en motieven. Cultuur is belangrijk voor de leefbaarheid in dorpen, buurten en wijken. Cultuur kent een grote verscheidenheid. Voor onze gemeente gaat het onder andere om bibliotheken, de muziekscholen, cultuur- en poppodia, de (gemeentelijke) musea, cultuureducatie en alle andere vormen van culturele uitingen. Juist voor de PvdA is het altijd belangrijk geweest dat alle vormen van cultuur toegankelijk en betaalbaar zijn voor ieder een en dat elke cultuuruiting van waarde is.

Elke gemeente heeft, naast de regionale omroep, zijn eigen lokale omroep, vaak gerund door vrijwilligers. Wij vinden het tot stand komen van één gezamenlijke omroep in onze nieuwe gemeente van belang.

De creatieve industrie is een sector die door denkkracht te delen en innovaties voor een breder publiek toegankelijk te maken kan bijdragen aan (sociale) innovatie. Juist bij de aanvang van innovatieprocessen hebben creatieve ondernemers de overheid vaak nodig om een rol te krijgen. De inbreng van deze sector dient net als de inbreng van andere actoren fatsoenlijk beloond te worden.

Concreet:

  • We blijven investeren in de culturele voorzieningen in onze gemeente en willen deze behouden in het kader van leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze gemeente.
  • We vinden culturele activiteiten in dorpen en wijken belangrijk.
  • We sporen in wijken en op die plekken waar deelname aan culturele activiteiten niet vanzelfsprekend is de bewoners actief aan.
  • We plaatsen cultuureducatie voor kinderen en jongeren hoog op de agenda. Zoals aangegeven bij de onderwerpen armoede en jeugd houden wij cultuureducatie  toegankelijk en betaalbaar.
  • We zien de bibliotheek als laagdrempelige ontmoetings- en leerplaats. Dat betekent dat er in bibliotheken een bijdrage geleverd wordt aan de bestrijding van analfabetisme en laaggeletterdheid, er allerlei vormen van informatie te vinden zijn, en er permanent open wifi verbindingen zijn.
  • We zien de muziekschool allang niet meer als een zelfstandig gebouw.
  • We vinden samenwerking tussen culturele voorzieningen en het onderwijs belangrijk.
  • Cultureel erfgoed moet worden behouden voor volgende generaties. Kennis over ons culturele erfgoed helpt jongeren bij het vinden van hun identiteit.
  • Culturele instellingen gaan bij voorkeur zelf actief op zoek naar bronnen van financiering. Wij stimuleren cultureel ondernemerschap.
  • We waarderen en stimuleren amateurkunst.
  • We willen jonge startende kunstenaars in hun bestaan als zzp’er ondersteunen. Dat kan onder andere door hen te helpen bij het zoeken naar publiek of private financiering en door regelgeving te vereenvoudigen.
  • We willen de diensten van bedrijven en zzp’ers in de creatieve sector naar waarde belonen en geen gunsten vragen, die je ook niet ‘aan de bakker’ zou vragen.
Thea van der Veen

Thea van der Veen

Ik ben Thea van der Veen, ik ben geboren en getogen in het Noorden en op mijn 8ste jaar met mijn ouders verhuisd naar de Randstad, waar ik mijn opleiding en mijn eerste banen in de sociale sector heb gevonden. O.a. ben ik in het buurtwerk in een oude stadswijk van Den Haag werkzaam geweest.

Meer over Thea van der Veen